Motivatiebrief

Het schrijven van een motivatiebrief is voor sommige mensen een erg vermoeiende activiteit. Je hebt waarschijnlijk al voor meerdere vacatures of instellingen een motivatiebrief geschreven maar je merkt dat deze niet goed genoeg werkt. Een goede motivatiebrief kan er echter voor zorgen dat jij direct bij een bedrijf of instelling binnenkomt. Dus als jij op zoek bent naar een goede motivatiebrief om toegelaten te worden voor een universiteit of je solliciteert naar een leuke functie bij een groot bedrijf, dan ben je op de juiste pagina beland!

Een motivatiebrief schrijven, hoe gaat dat?

Het doel van een motivatiebrief is dat jij kort en bondig uiteenzet waarom jij de juiste persoon voor een bepaalde functie bent. Er is geen standaardformat waar jij je tijdens het schrijven van een motivatiebrief aan moet houden, er zijn uitsluitend tips die je tijdens het schrijven van je motivatiebrief mee kunt nemen. We beginnen met de opmaak van de brief.

Zoals wij je al vertelden bestaat er geen vaste opmaak voor een motivatiebrief en is het soms wel eens goed om een lezer met een nieuwe opmaak te verrassen. Zorg echter wel dat het een overzichtelijke brief blijft. Lijn ten eerste alle gegevens, behalve de datum, links uit. De datum plaats je aan de rechterkant van de motivatiebrief.

Vervolgens bouw je de brief als volgt op;

Afzender

Naam – adres – woonplaats – telefoonnummer – e-mailadres

Geadresseerde

Aanhef – voorletter geadresseerde incl. achternaam, adres en plaatsnaam.

Plaatsnaam en datum

Bijvoorbeeld: Amsterdam, 1 juli 2014

Onderwerp van de brief

Het onderwerp mag in maximaal drie woorden vermeld worden. Een voorbeeld is ‘Betreft inschrijving masterstudie’.

Aanhef

Als je niet weet wie de lezer van de brief zal zijn, schrijf je ‘Geachte heer/mevrouw’.

Wanneer je dit wel weet, schrijf je ‘Geachte heer Jansen’.

Inhoud

Net zoals een sollicitatiebrief is de opbouw van een motivatiebrief; inleiding – kern – slot.

Handtekening en naam

Een handtekening is tegenwoordig niet heel gebruikelijk meer, dus dit kan je zelf bepalen.

Bijlagen

Volledig links uitgelijnd schrijf je: ‘Bijlage: Curriculum Vitae’.

Dit zijn de belangrijkste onderdelen die je tijdens het schrijven van motivatiebrieven moet onthouden. Een motivatiebrief schrijven hoeft dan in de toekomst veel minder tijd de kosten waardoor je deze naar nog meer bedrijven kunt sturen. Zorg er echter wel voor dat je de motivatiebrief elke keer weer op de nieuwe lezer aanpast. Niets is immers zo beschamend als een motivatiebrief versturen en er later achter komen dat de vorige geadresseerde er nog in vermeld staat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *