Open sollicitatiebrief

Wil jij ergens werken waar momenteel geen vacatures zijn waar jij op zou kunnen solliciteren? Dan is een open sollicitatiebrief schrijven een goede optie! Het lijkt op het eerste oog wellicht lastig om op een functie te solliciteren die misschien wel niet bestaat, maar bedrijven stellen open sollicitaties juist op prijs. Bedrijven zijn namelijk van mening dat een open sollicitatie veel lef en creativiteit van de sollicitant vergt. Daarom zijn ook de laatste drie jaar steeds meer open sollicitaties met succes opgevolgd. Maar liefst 30 procent van alle openstaande functies is uiteindelijk door een open sollicitatie gevuld.

Wat staat er in een open sollicitatiebrief?

Open sollicitatiebrieven tonen veel gelijkenissen met normale sollicitatiebrieven. Bij beide brieven gelden dezelfde kernwaarden. Een open sollicitatiebrief moet namelijk ook overzichtelijk, foutloos en prettig leesbaar geschreven zijn. Een open sollicitatiebrief moet echter op één punt het sterkst zijn, dat is namelijk de duidelijkheid van de brief. Bij het schrijven van een open sollicitatiebrief moet het voor de lezer duidelijk zijn waarom hij jouw open sollicitatie serieus moet nemen. Veel mensen kunnen een open sollicitatiebrief schrijven zonder een echt doel voor ogen te hebben, waardoor je al snel de plank misslaat. Licht daarom in je open sollicitatiebrief duidelijk toe waarom jij een unieke verbetering binnen de organisatie kan zijn en hoe jij dit kan bewerkstelligen. De belangrijkste punten in je open sollicitatiebrief zijn:

  • Een enthousiaste omschrijving van jouw persoonlijkheid en kwaliteiten
  • Ambities en specifieke functiepreferenties
  • Waarom jij deze specifieke functie graag zou willen uitvoeren
  • Waarom je gekozen hebt om bij deze organisatie te solliciteren en niet bij een ander

Gebruik tijdens je open sollicitatie je netwerk om jouw positie kracht bij te zetten. Probeer in je open sollicitatie vooral goed te beschrijven waarom jij per se die functie wilt hebben, en wat jou voor de functie perfect maakt.

Voordelen van een open sollicitatie

De reden waarom werkgevers de laatste jaren steeds meer open sollicitaties op prijs stellen, is behalve de persoonlijke eigenschappen die deze sollicitanten vertonen ook de kostenbesparing op het gebied van recruiting. Bedrijven hoeven namelijk geen sollicitatierondes te organiseren om aan de juiste mensen te komen, deze komen namelijk vanzelf naar hen toe. Het grote voordeel voor jou is dat jij waarschijnlijk de enige persoon bent die heeft gekozen om een open sollicitatiebrief te schrijven.

Ben jij klaar om je eigen open sollicitatiebrief te schrijven? Bekijk dan nu ons open sollicitatiebrief voorbeeld!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *